Prijemni ispit 2014

zvanične objave koje se tiču portala belimantil.info, read-only forum. Podforumi su slobodni za diskusiju.
Forum rules
Ukoliko imate problema sa registracijom, funkcionisanjem foruma ili nečim drugim obratite nam se putem emaila : office@belimantil.info
Post Reply
User avatar
futureDOKTOR1995
Forumski student
Posts: 14
Joined: Fri Aug 12, 2011 9:58 pm

Prijemni ispit 2014

Post by futureDOKTOR1995 »

Jeste da je sve vise gotovo, ali mislim da ce sva izneta iskustva jako znaciti buducim generacijama. Molio bih sve one koji zele da podele iskustvo napisu jedan kratak post o tome kako im je bilo na prijemnom ove godine, koliko im je trebalo vremena da se pripreme, kako su se pripremali, sta bi promenili da sada opet spremaju prijemni ispit i td... :D
User avatar
crossing over
Forumski student
Posts: 8
Joined: Thu Jul 31, 2014 2:47 pm

Re: Prijemni ispit 2014

Post by crossing over »

Zasto postavljac teme nije izneo svoje iskustvo?

Nebitno. :)

Ja sam za prijemni poceo da ucim negde u septembru, tj. tada sam krenuo na casove hemije. Verovatno zato sto sam krenuo tako rano da se spremam, bio sam preterano opusten. Mogu reci da sam opstu i neorgansku hemiju presao do Nove godine. Naravno da nisam odlazio bas svaki vikend na casove, niti sam redovno ucio savladano gradivo. Organsku hemiju sa sve biohemijom sam presao do sredine aprila. Taj deo gradiva sam ozbiljno radio, jer mi je bio zanimljiv. Imao sam srece sto mi je preostalo jos tri meseca da jos nekoliko puta predjem kompletnu hemiju, ali, naravno, sve sam to odlagao, teseci se da su neki stigli do pola tek. An idiot. :D Biologiju sve to vreme nisam ni pogledao.

Dosao je jun. Drugu polovinu maja nisam mogao iskoristiti, jer me je pogodila poplava, pa sam bio evakuisan, tako da knjige nisu bile kod mene.
Tek negde od npr. 10. juna sam poceo sve da obnavljam. Primetio sam da mi je mnogo toga ''isparilo'' i iz organske.

Navalio sam na hemiju, i obnovio sam je. :)

Biologiju sam poceo da ucim posle poplava, onako ozbiljno. Do tada, sve se svodilo na puko iscitavanje.

Nekako sam stigao da sve spremim.

Moj savet buducim generacijama je da pre svega ovo shvate ozbiljno, da uce svakog dana po malo, makar hemiju, koja je, realno teza i obimnija. Nema nekog optimalnog trenutka za pocetak, ali smatram da bi bilo dobro da sa hemijom krenu vec u novembru, da prelaze gradivo polako, ali da to sto predju drze 'u malom prstu' i da se redovno vracaju na predjeno. Sto se biologije tice, mislim da je za nju dovoljno mesec, dva. Mada, ogradjujem se, to je sve individualno.

Ja sam iz hemije imao 20 poena, a iz biologije 27.


Sve sto vas jos zanima, pitajte. :)
User avatar
Kaladont
Forumski student
Posts: 4
Joined: Wed Jun 25, 2014 9:46 pm

Re: Prijemni ispit 2014

Post by Kaladont »

Samo se ozbiljno spremajte, biologija je olakšana u tom delu jer se uče poglavlja, a ne kompletno gimnazijsko gradivo. Ali oprez! Molekularna biologija i genetika se moraju razumeti, to su oblasti iz kojih vam dolazi 85% pitanja na testu iz biologije! Ne slušajte priče da se nešto može spremiti za mesec, dva, kako da ne! Takodje, nemojte se oslanjati na zbirku zadataka, odatle vam neće biti ništa! To vam samo služi da vidite kakvi tipovi zadataka dolaze u obzir! Sve je relativno, nekada su pitanja teža iz hemije, nekada iz biologije, nekome je biologija teža, nekome hemija, ali se uglavnom pravi balans kada je test u pitanju!
Olakšano vam je i to, što od skora možete da imate 30 poena, dakle bukvalno možete uraditi kompletno samo biologiju i ako imate svih 30 poena, bićete na listi, dakle stekli ste pravo rangiranja!
Svako učite oba predmeta, i sebi lepo obezbedite budžet jer medicina je skupo zanimanje!
Krenite i sa hemijom i sa biologijom na vreme, dakle negde od sept./okt. i to je to!
Srećno!
User avatar
crossing over
Forumski student
Posts: 8
Joined: Thu Jul 31, 2014 2:47 pm

Re: Prijemni ispit 2014

Post by crossing over »

Ako se radi redovno, i ako imas neko prosecno znanje biologije, vise od dva meseca nije potrebno, ako radis sat vremena dnevno.

Mada, slazem se da je jos bolje krenuti ranije, ima se vise vremena za obnavljanje. Moguce da sam ja sve to malo neozbiljno shvatio, ali, vidim, nije da mi se to obilo o glavu. :)
User avatar
legenda
Forumski specijalizant
Posts: 226
Joined: Wed Oct 21, 2009 12:54 pm
Location: Београд
Contact:

Re: Prijemni ispit 2014

Post by legenda »

crossing over wrote:Ako se radi redovno, i ako imas neko prosecno znanje biologije, vise od dva meseca nije potrebno, ako radis sat vremena dnevno.
Ти се колега шалиш
Све причајући лепу причу о Европи.. одведоше нас у Африку.
"Један сексуални партнер за цео живот"
Учите децо, дан и ноћ. Знање је сила, знање је моћ. Ко учити неће, тај не може проћ.

:arrow: Да ли је паметнији Суботић као Dr или Др?
User avatar
crossing over
Forumski student
Posts: 8
Joined: Thu Jul 31, 2014 2:47 pm

Re: Prijemni ispit 2014

Post by crossing over »

Rekoh da se ogradjujem i rekoh da je svakako pametnije poceti ranije, i to je ono sto bih sigurno uradio, kada bi se vratilo vreme. :)

Uostalom, pitanje se odnosi na nas tok priprema, zar ne? :)
User avatar
crossing over
Forumski student
Posts: 8
Joined: Thu Jul 31, 2014 2:47 pm

Re: Prijemni ispit 2014

Post by crossing over »

Zaboravih da se osvrnem na literaturu...

Sto se tice hemije, ja sam radio iz CIBID-ove zbirke za hemiju, takodje sam se pomagao i informatorom za veterinarski fakultet (rastvori, stepen disocijacije, osobine rastvora, pH su najzastupljenije oblasti sto se neorganske tice, a i za nijansu su tezi zadaci (bilo je dosta primera sa kristalohidratima), a odatle sam najpre radio organsku, jer je laka, pa dok udjem u stos, narocito ima dosta zadataka iz izomerije za provezbati. :) Radio sam nesto malo iz skolske zbirke (najvise energetiku i kinetiku, kao i organsku).

Bios je znatno olaksan jer je izbacena sistematika i morfologija zivotinja, koja je blago receno dosadna. Fiziologija je dosta zanimljivija, po mom misljenju. :)

I da, ja nisam ni ucio ekologiju i evoluciju...:)
User avatar
futureDOKTOR1995
Forumski student
Posts: 14
Joined: Fri Aug 12, 2011 9:58 pm

Re: Prijemni ispit 2014

Post by futureDOKTOR1995 »

Evo da ne bude da postavljac teme nije dao svoj odgovor :P

Hemija: Poceo sam da je spremam tako negde sredinom-krajem oktobra. Iso sam na privatne casove, sto mislim da je pametno ako imate uslova za to, jer vam profesor ,,otvori'' oci za neke stvari koje su bitne. Naravno, moguce je spremiti hemiju samostalno, ali ce vam oduzeti jako vremena, odvajanje bitnog od nebitnog uz konstantnu kosultaciju zbirke za pripremu prijemnog ispita i naravno nekog prijatelja koji ide na privatne casove. Opstu i neorgansku hemiju sam jako odugovlacio, sto mislim da je najveca greska, i preso sam to do kraja januara-sredina februara. Kazem najveca greska jer coveku, normalno, posle dosta vremena omrzne da radi jedno te isto, i prosto covek zeli da napravi pauzu, za koju ce se mozda kasnije kajati. Organsku hemiju i biohemiju sam spremao sam, jer se ona bukvalno svodila na detaljno bubanje svih reakcija iz knjiga, naravno, uz sve to i konsultacija sa prijateljima koji su isli na privatne casove kako bih video da nesto ne propustam. Opsta hemija je jako laka, svodi se na neke osnovne stvari koje treba dobro savladiti kako bi se kasnije gradivo sto bolje razumelo. Reakcije iz neorganske hemije nisam bas ucio, jedino one meni vazne, tipa dobijanje elemenata, kompleksna jedinjenja, pogoto sam obratio paznju na reakcije sa KMnO4 (sto je i bilo na prijemnom :o ). Na prijemnom reakcije iz neorganske i nisu nista posebno, prosto se moze predvideti sta ce se dobiti u tim reakcijama. Za organsku hemiju je potreban neki kapacitet bubanja i stalnog ponavljanja silnih reakcija. Biohemija je isto razumljiva i samo treba shvatiti koncept sastavljanja hemijskih formula (npr kod secera, koji je secer od kog nastao ili od koje mesavine secera je nastao neki disaharid). Najbolje od svega je kad prodjete organsku i biohemiju i pokusate posle svih silnih zadataka da se setite formule za toplotni efekat ili dipolni moment xD :doh: Jeste da treba dosta toga da se buba, ali u svemu mora da se nadje neki smisao. Iz organske je mozda korisno uciti mehanizam reakcije (koji na prijemnom nece biti), ali ce u mnogome pomoci kod zadataka, jer su i vise nego zbunjujuci.
Iz organske heterociklicna jedinjenja i aminokiseline iz biohemije sam ucio bukvalno 3-4 dana pred prijemni jer nije imalo nikakvog drugacijeg, pametnijeg resenja za mene, ucis molekulske formule koje ces da zaboravis i pre nego sto ogladnis xD Iz hemije se pridrzavajte zbirke za pripremu prijemnog, cuvena CIBID-ova zbirka od oko 1200 zadataka. Ako znate da resite zadatke iz te zbirke nema sanse da ne uspete na prijemnom. Na pocetku sam reko da bi bilo dobro da se ide na privatne casove jer ima dosta toga sto nema u ,,zvanicnim'' udzbenicima. Takodje, iz hemije idite kod profesora koji je vec spremao i ima iskustvo u spremanju ucenika za Medicinski fakultet.


Biologija: Meni mnogo manje komplikovana, tako da ce i ovaj deo posta biti dosta kraci,mozda :geek: . Biologiju sam spremao do mesec dana. Ona mi nije bila neki veliki problem jer sam je spremao za takmicenja. Jedino sto bih voleo da napomenem a sto se biologije tice jeste da je, nazalost, SVAKA RECENICA bitna, i ne vodite se tom logikom kao ma ovo sigurno nece biti... Naravno najbitniji deo jeste genetika i fiziologija gde ima puno detalja i raznih sitnica koje ne bi smele da se preskacu, odmah posle toga je citologija. Po meni neko optimalno vreme da se krene sa biologijom jeste mart mesec (ako se ima neko osrednje predznanje), pritom da se jun mesec koristi iskljucivo za obnavljanje citavog gradiva. Iz biologije sam iso kod profesorke na jedno 4 casa kako bi presli celu zbirku i kako bi prosto presli celo gradivo, cisto da vidim kako stojim sa gradivom. Zbirku koristiti iskljucivo u informativne svrhe, nikako ne spremati prijemni pomocu nje :D

Sto se tice literature, iz biologije je sasvim dovoljno koristiti one knjige koje su i postavljene na sajtu, a iz hemije uz svu onu literaturu ce vam sigurno biti potrebne jos neke lekcije, sto ne bi trebalo da predstavlja neki problem.

Samo polako, i resenje svega jeste krenuti na vreme i raditi redovno :D
Ako sam nesto zaboravio, dodacu kasnije, a ako neko ima neko dodatno pitanje neka ga slobodno postavi :D
User avatar
Doco_95_KM
Forumski student
Posts: 1
Joined: Thu Aug 14, 2014 1:43 am

Re: Prijemni ispit 2014

Post by Doco_95_KM »

Nenaviknut na ovoliko slobodno vreme, evo mene u pola 2 ujutru da kuckam utiske sa spremanja prijemnog. Sta da se radi, navikao sam na obaveze, ovo mi je cudno skroz :D Dakle,
Iz hemije sam imao sasvim slabo predznanje, pa sam sa spremanjem poceo startom novembra, isao na privatne casove dva puta nedeljno, radio laganim ritmom skroz, kod profesorice koja je vec par godina spremala decu za upis na Medicinu, ali nije da sam bas bio prezadovoljan. Kako zivim u malom mestu, i nisam imao alternativu, nastavio sam i odradio nekih 15ak casova, sto je obuhvatalo 11 oblasti iz neorganske i opste, i moj vam je savet da za taj sami start obavezno nadjete profesora, pogotovo ako se niste u srednjoj mnogo susretali sa hemijom. Organsku sam sam vrlo lagano i brzo presao, mislim ako se nauci svaka reakcija iz knjige za trecu godinu gimnazije da ne moze biti nikakvih problema posle sa zadacima. Kasnije sam se vratio na neorgansku, radio na stvarima koje nisam presao prvi put i koje su mi bile nejasne, sve sam, uz pomoc knjiga naravno, i cini mi se da je to ubedljivo najbolji metod, jer ono sto sam shvatio cini mi se da necu da zaboravim ni do ispita na drugoj godini :D Tako da sam do biohemije, presao svaki zadatak i svaku oblast po dva puta, do negde tamo aprila/maja i izdvojio one najteze iz svake oblasti na koje sam planirao jos jednom da se vratim i obratim paznju. Biohemiju sam radio nekih mesec i po pred prijemni, ona je skroz lagana, takodje savetujem ucenje gradiva iz knjige za gimnazije, i to ne mora celih oblasti, naci cete nekog vec ko ce vam reci na sta tacno da se usredsredite
Sto se biologije tice, nju sam poceo krajem februara, do prijemnog je prosao ne znam ni sam vise koliko puta. Tu je kljucno da se lepo sve shvati, pogotovo kod molekularne, biologije razvica i genetike, i da znate da nista nije nebitno. Bukvalno svaku rec mogu da vam daju na prijemnom, znaci ucite sve

Na pripremama sam nazalost bio, svidele mi se nisu, tako da mislim da je bolje uzeti profesora ako si u mogucnosti, ili cak raditi sam. Mada, meni je posebno naporno bilo sto sam putovao previse, mozda za nekog ko je iz Bg-a i nije toliko lose
Na kraju, prijemni mi je bio laksi od ocekivanog, iz biologije sam imao 30, hemije 28, i mislim da uz ozbiljan rad i trud upis nikako ne moze da vam izmakne :)
User avatar
Djuka11111
Forumski student
Posts: 1
Joined: Mon Jan 13, 2014 2:04 pm

Re: Prijemni ispit 2014

Post by Djuka11111 »

Hemija: Krenuo sam na casove krajem januara i od tada pa sve do kraja juna, ona mi je bila prioritet, jer sam nju losije znao od biologije. Vezbali smo iz CIBID-ove zbirke i malo iz Informatora za Med. faks u BG iz 2006. Moje misljenje je da sam kasno poceo, moji drugovi su pocinjali sa casovima iz biosa i iz hemije vec u 1. polugodistu. Na prijemni sam izasao bez znanja iz oksidoredukcionih jednacina (trebalo je da se nauci veliki broj reakcija u vezi dosta hemijskih elemenata, bas dosta reakcija koje nemaju veze sa vezom, pa nisam hteo da se zamlacujem time i da gubim vreme zbog 1 boda na prijemnom, zatim bez znanja o elektrolizi, o koloidima, o aminima i tiolima, koje nisam stigao da naucim. I bilo je po 1 pitanje od svega ovoga sto sam nabrojao, pogodio sam tiole i amine, a ostale sam lupio, moguce i da sam njih pogodio, ko zna :D

Uglavnom, moja preporuka je da krenete u 1.polugodistu sa pripremama, imacete vremena i za zezanje i za sve. Mene je zeznulo sto sam ja krenuo krajem januara, a mnogo sam se ovako zezao i zbog toga i nisam stigao da naucim neka poglavlja..


Biologija: Nju sam krenuo da ucim negde krajem februara, jer sam je uvek dobro znao, pa sam smatrao da cu stici sve to da naucim. Nisam isao na casove, vec sam nabavio knjige i kopirao sve sto treba od drugova koji su isli na casove iz biosa. Svo gradivo iz biosa sam iscitao 2 puta, osim fiziologije, koju sam kao konj ucio u 3. godini gimnazije i toliko me je smoriolo to tada, da jednostavno nisam mogao ni da je procitam i tako je ostalo- na prijemni sam otisao a da nijednom nisam progitao gradivo iz fiziologije, NIJEDNOM! Uglavnom, krajem februara svo gradivo ja samo procitam 2 puta i sve do pocetka jula ga bukvalno ne pipnem! Skoncentrisao sam se na hemiju, jer sam je losije znao. A onda dolazi jul (vreme leti!), a ja sebi ponavljam: "Konju, da li je moguce da si ti do sada biologiju procitao samo 2 puta???!" Od tada pa sve do pocetka prijemnog sam uglavnom polako i sa razumevanjem samo citao bios, jer nije bilo vremena da ga naucim, a uz to sam pomalo ucio hemiju koju sam usput zavoleo i uglavnom odlicno savladao, osim oblasti koje sam naveo gore. Dakle, na prijemni sam izasao bez da sam ijednom procitao fiziologiju (znaci, oslonio sam se na znanje koje sam stekao pre godinu dana), dok sam ostalo gradivo samo iscitavao, znaci nisam ucio, dok su mi neke vrste zadataka iz genetike bile potpuno nejasne.

E sad, fora je sto gradivo iz gimnazije u vezi pogotovo genetike, a pomalo i embriologije uopste nije dovoljno, tako da sam imao srece sto sam kopirao od onih koji su isli na casove i u njihovim beleskama je bilo dosta vise informacija, preporucujem svima da to uradite od svojih drugova ukoliko idu na casove biosa, puno ce pomoci.

Na moje zaprepascenje, imao sam po 23 boda iz oba predmeta :D
User avatar
xechasiar
Forumski specijalista
Posts: 628
Joined: Wed Mar 13, 2024 9:27 am

Re: Prijemni ispit 2014

Post by xechasiar »

Post Reply